link
facebook login BAYADERKA : Owoce pod kruszonka

czwartek, 27 lipca 2017

Owoce pod kruszonka

Pomysl na szybki deser, kiedy to owocow mamy pod dostatkiem, a byc moze nie bardzo wiemy co z nimi zrobic badz tez nie chcemy przygotowywac niczego wymagajacego. Deser w pol godziny wlacznie z pieczeniem. Smakuje nam bardzo zwlaszcza podawany na goraco z albo waniliowym budyniem, albo odrobina smietany kremowki. Polecam :)

Owoce pod kruszonka
na trzy- cztery porcje

350 g swiezych jezyn
2-3 gruszki (dojrzale)

na kruszonke:
120 g maki owsianej *
2 lyzki zmielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)
50 g cukru
40 g masla prawdziwego
odrobina wanilii prawdziwej

do podania:
smietanka kremowka albo goracy budyn waniliowy

Do naczynia do zapiekanek wykladamy umyte, odsaczone jezyny i pokrojone w plasterki gruszki.
Przygotowujemy kruszonke poprzez zmielenie platkow owsianych i polaczenie z siemieniem lnianym, maslem, cukrem tak aby powstaly wieksze grudki. Kruszonka nakrywamy owoce. Wstawiamy naczynie z deserem do  piekarnika nagrzanego do 200 stopni Celsjusza. Pieczemy okolo 30 minut. Nastepnie podajemy deser na cieplo z odrobina lejacego budyniu waniliowego albo smietanki slodkiej. Smacznego :)

 

1 komentarz:

Dziękuję za Wasze komentarze i odwiedzenie Bayaderki.
W razie pytań proszę o kontakt przez FB bloga.


Thank you for your comments and visiting Bayaderka.
Should you have any queries, don't hesitate to contact me via FB.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Followers